Povodňami postihnuté obce zápasia s nedostatkom financií

07.07.2010 Prešov

Šariš 7. júla (TASR) – Povodňami postihnuté obce v regióne Šariša zápasia s nedostatkom peňazí.
Financovanie záchranných a zabezpečovacích prác si vyžiada nemalé prostriedky, ktoré síce prepláca štát, momentálne sú však obecné kasy prázdne a nemajú ani na zaplatenie výkonov realizovaných vo vlastnej réžii. Situáciu sťažuje skutočnosť, že v posledných dvoch mesiacoch prišla na ich účty len malá časť podielových daní.
V obci Ľutina, okres Sabinov, spôsobili povodne začiatkom júna tohto roka škody na obecnom majetku vo výške približne 634.000 eur. Rozvodnená Ľutinka strhla most, ktorý museli nahradiť pontónovým, zničená bola aj lávka pre peších a časť miestnej komunikácie. Len záchranné a zabezpečovacie práce vyčíslili na 260.000 eur.
Starosta obce Vladimír Lelovský dnes pre TASR uviedol, že všetky rodiny, ktoré mali zaplavené domy, dostali príspevok od štátu.
\"Vo funkcii starostu som zažil štyri povodne. Preplatenia prác firmám vždy spôsobovalo problémy, lebo peniaze od štátu sme dostali najskôr po pol roku a jednom prípade sme museli čakať skoro celý rok, \" konštatoval Lelovský. Verí, že peniaze prídu čo najskôr, aby nemuseli pre nevyplatené faktúry vstupovať do právnych sporov.
Podľa starostu je obecná pokladnica prázdna. Obec mesačne dostáva z podielových daní niečo vyše 13.000 eur, v júni však prišlo okolo 15 percent z tejto sumy, čo nestačí ani na zabezpečenie základných funkcií samospráv.
Rozsiahle škody narobili povodne aj v obci Bukovce, okres Stropkov. Riečka Chotčianka strhla betónový most, poškodila lávku, ihrisko a časť miestnej komunikácie. Podľa starostu Jaroslava Paličku škody na obecnom majetku vyčíslili na viac ako 401.000 eur. Záchranné a zabezpečovacie práce si vyžiadali takmer 96.000 eur, ich sumarizáciu už odoslali na odbor civilnej ochrany Obvodného úradu v Stropkove.
\"V súčasnej dobe sme bez zdrojov. Mesačne v priemere prichádza na účet okolo 12.000 eur z podielových daní, naposledy sme dostali len 1500 eur, \" povedal Palička.
S nedostatkom financií zápasí aj obec Kapušany, okres Prešov, kde masívny zosuv svahu poškodil statiku 17 domov, z ktorých je sedem určených na zbúranie. Nemalé peniaze budú stáť zabezpečovacie práce, geologický prieskum a prípadná sanácia zosuvného územia.
Podľa starostu Jozefa Pribulu, za doteraz zrealizované výkony bude treba zaplatiť asi 32.000 eur.
\"Z ministerstva životného prostredia je prísľub, že z peňazí, ktoré vyčlenili pre Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, by malo pre Kapušany ísť približne 25.000 eur na čiastočnú úhradu vykonaných geologických prieskumov a odvodnenie svahu. Momentálne sú sanačné práce zastavené. Tie nevyhnutné opatrenia budú stáť okolo 600.000 eur, \" povedal starosta.
Ďalšie náklady si podľa starostu vyžiada zabezpečenie ubytovania pre postihnuté rodiny. Obec už napríklad z rozpočtu vyčlenila 4600 eur na zakúpenie rodinného domu od Správy štátnych hmotných rezerv.
Podobne ako ostatné obce v týchto mesiacoch pocítili výpadok príjmov z podielových daní. V júni dostali len 5000 eur, pričom mesačne prichádza okolo 33.000 eur.
 

Vyberte región

mark